Oerdieet: eten zoals de oermens


Onze oerspronkelijke voeding

 

Naarmate de Homo sapiens evolueerde naar de 'moderne' mens, ontstonden meer en meer 'beschavingsziekten'.  Vooral sinds de tweede wereldoorlog namen  het aantal nieuwe ziektes schrikwekkend toe.  Plots staken allerlei aandoeningen de kop op die ervóór niet eens bestonden! 

Dit hebben we te danken aan de snelle welvaartsevolutie.  Niet alleen een veel hectischer levenswijze maar vooral een voedingspatroon dat wel héél sterk afwijkt van dat uit het Stenen Tijdperk...

 


Wat at de oermens niet en wij wel?

  • tarwe en andere granen
  • daardoor ook geen gluten
  • dus ook geen brood, pasta, pizza, taart, koekjes, enz.
  • geen peulvruchten, noch soja (rauw niet eetbaar/verteerbaar)
  • dierlijke melkproducten (pas vanaf 10.000 jaar geleden zijn ze dieren gaan domesticeren)
  • vlees van grote dieren (al eens geprobeerd om met je blote handen een bizon te vangen, te doden en te villen?)
  • charcuterie, worsten

  • suiker en synthetische zoetstoffen
  • toegevoegd zout
  • bewerkte voeding
  • allerlei chemische E-nummers
  • frisdrank, alcohol, koffie
  • chips, frieten, kroketten
  • te weinig vezels
  • junkfood
  • genetisch gemanipuleerde voeding

Wat is dan wél oervoeding?

  • verse voeding, van de natuur op je bord (bij voorkeur bio)
  • veel groenten (min 800 g/dag) en 50 verschillende soorten per week
  • fruit
  • eieren
  • insecten en wormen
  • vis, schaal- en schelpdieren (rijk aan omega 3)
  • gevogelte en klein wild
  • goede oliën:  olijf-, lijnzaad-, walnoten-, avocado-,  hennepzaadolie
  • verzadigde vetten:  kokosvet en  grasboter
  • ongezouten, ongebrande noten, pitten en zaden (bevatten omega 3)
  • gefermenteerde voeding:  zit vol goede darmbacteriën (bv. zuurkool)
  • plat bronwater, kruidenthee