Voedselallergie en -intolerantie kunnen zich uiten in heel uiteenlopende klachten. Gezien voeding door je spijsverteringskanaal passeert, doen zich dáár de meeste reacties voor. Spijsverteringsproblemen worden vaak veroorzaakt worden door voedsel dat je niet verdraagt.
Voorbeelden hiervan zijn:
- prikkende lippen, tong of verhemelte
- maagpijn, eten ligt als steen op de maag
- zure oprispingen
- opgeblazen gevoel en winderigheid
- Prikkelbaar Darmsyndroom of IBS
- obstipatie
- diarree
- buikkrampen
- coeliakie of glutenallergie
- ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
We zien dikwijls dat verschillende klachten samengaan. Zo kan je bijvoorbeeld eczema én ook spijsverteringsklachten hebben. Omdat
beide het resultaat zijn van voedselintolerantie. Bij 'Getuigenissen' vind je hiervan tal van voorbeelden. Al deze aandoeningen hebben vaak één gemeenschappelijke
oorzaak: een té doorlaatbare darmwand. Dit noemt men het 'Lekkende Darmsyndroom'. Meer info hierover vind je bij 'Klachten'.
Maar de oorzaak van je spijsverteringsproblemen kan ook liggen in slecht functionerende organen.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over jouw voeding...
'Eten' draait niet om 'ervoor zorgen dat je geen honger krijgt '
WAT je eet is het allerbelangrijkste. Want vaak krijg je nét problemen door
voeding die helemaal niet past bij het menselijk spijsverteringsstelsel. Het is eigenlijk niet zo moeilijk om na te gaan of je wel gezond eet. Kijk gewoon naar het dieet van de oermens: dát is wat we
nodig hebben om ons lichaam optimaal te voeden. We zijn héél ver afgeweken van onze oervoeding. Met alle gevolgen vandien...
Groeit het aan de bomen?
Heb jij al een boom gezien waar melkproducten aan de takken hingen? Of koekjes en snoep? Of frisdranken? Enkel wat je vers uit de natuur op je bord kan eten, is oké voor jou. Je mag deze vraag niet al te letterlijk nemen. Ook zaken die niet aan de bomen groeien maar op/in de grond gedijen en rauw eetbaar zijn, zijn oké om op te eten. Zoals bijvoorbeeld wortels en knollen. Je hoeft ze daarom niet rauw te eten. Je mag ze ook klaarmaken en warm eten.
Rauwkost en een deel warme groenten op je bord is goed voor je spijsvertering. In rauwe voeding zitten
veel meer enzymes dan in gekookte voeding. Enzymes zijn stofjes die je eten sneller doen
vertren. Deze worden echter bij hoge temperatuur vernietigd. Vandaar dat het zinvol is om ook steeds wat
rauwkost vóór of bij de maaltijd te eten.
Wat is échte 'gezonde voeding' ?
Wat precies allemaal als 'gezond' en 'ongezond' wordt bestempeld, vind je bij 'oerdieet'. Bij chronische
gezondheidsproblemen zal deze voeding je goed doen. Ook de tijdstippen waarop je eet, hoe je
kookt en voeding verhit, zijn van belang.
Er is dus best wat werk voor de boeg. Het goede nieuws: reeds binnen de 3 weken maak je progressie!
Wens ook jij graag te genieten van voeding zonder ongemak achteraf?