Spijsverteringsproblemen door voedselallergie


Voedselallergie en -intolerantie kunnen zich uiten in heel uiteenlopende klachten.  Gezien voeding door je spijsverteringskanaal passeert, doen zich dáár de meeste reacties voor.  Spijsverteringsproblemen worden vaak veroorzaakt worden door voedsel dat je niet verdraagt.

 

Voorbeelden hiervan zijn:

    -  prikkende lippen, tong of verhemelte

    -  maagpijn, eten ligt als steen op de maag
    -  zure oprispingen
    -  opgeblazen gevoel en winderigheid
    -  Prikkelbaar Darmsyndroom of IBS

-  obstipatie

-  diarree

-  buikkrampen

-  coeliakie of glutenallergie

-  ziekte van Crohn en colitis ulcerosa


 

We zien dikwijls dat verschillende klachten samengaan.  Zo kan je bijvoorbeeld eczema én ook spijsverteringsklachten hebben.  Omdat beide het resultaat zijn van voedselintolerantie.  Bij 'Getuigenissen' vind je hiervan tal van voorbeelden.  Al deze aandoeningen hebben vaak één gemeenschappelijke oorzaak:  een té doorlaatbare darmwand.  Dit noemt men het 'Lekkende Darmsyndroom'.  Meer info hierover vind je bij 'Klachten'.

 

Maar de oorzaak van je spijsverteringsproblemen kan ook liggen in slecht functionerende organen.

  • Als je maag bijvoorbeeld te weinig maagzuur produceert, worden de eiwitten niet goed verteerd.  Dan krijg je rotting in je darmen.
  • Als je lever en galblaas niet genoeg gal produceren,  krijg je problemen met vetvertering.  Dan kan je hierdoor diarree krijgen.
  • Als je pancreas te weinig enzymes aanmaakt (stofjes die je voeding in kleine stukjes splitsen), wordt je eten niet goed verteerd.  Met als gevolg bv. opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree.
  • En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan...

En dan heb ik het nog niet eens gehad over jouw voeding...

 

Je voeding zélf is fundamenteel!

'Eten' draait niet om 'ervoor zorgen dat je geen honger krijgt '

WAT je eet is het allerbelangrijkste.  Want vaak krijg je nét problemen door voeding die helemaal niet past bij het menselijk spijsverteringsstelsel.  Het is eigenlijk niet zo moeilijk om na te gaan of je wel gezond eet.  Kijk gewoon naar het dieet van de oermens:  dát is wat we nodig hebben om ons lichaam optimaal te voeden.  We zijn héél ver afgeweken van onze oervoeding.  Met alle gevolgen vandien...

Groeit het aan de bomen?

 

Heb jij al een boom gezien waar melkproducten aan de takken hingen?  Of koekjes en snoep?  Of frisdranken?  Enkel wat je vers uit de natuur op je bord kan eten, is oké voor jou.  Je mag deze vraag niet al te letterlijk nemen.  Ook zaken die niet aan de bomen groeien maar op/in de grond gedijen en rauw eetbaar zijn, zijn oké om op te eten.  Zoals bijvoorbeeld wortels en knollen.  Je hoeft ze daarom niet rauw te eten.  Je mag ze ook klaarmaken en warm eten.

 

Rauwkost en een deel warme groenten op je bord is goed voor je spijsvertering.  In rauwe voeding zitten veel meer enzymes dan in gekookte voeding.  Enzymes zijn stofjes die je eten sneller doen vertren.  Deze worden echter bij hoge temperatuur vernietigd.  Vandaar dat het zinvol is om ook steeds wat rauwkost vóór of bij de maaltijd te eten.

 

Wat is échte 'gezonde voeding' ?

 

Wat precies allemaal als 'gezond' en 'ongezond' wordt bestempeld, vind je bij 'oerdieet'.  Bij chronische gezondheidsproblemen zal deze voeding je goed doen.  Ook de tijdstippen waarop je eet, hoe je kookt en voeding verhit, zijn van belang.

 

Hoe afgeraken van je spijsverteringsproblemen?

  • Door je te houden aan het oerdieet geraak je al een heel eind.  Je zal merken dat hierdoor heel wat symptomen als sneeuw voor de zon verdwijnen .
  • Je laten checken op voedselintoleranties.
  • Een eliminatiedieet volgen.  Meer hierover vind je bij voedselintolerantie.
  • Intoleranties gaan steeds samen met 'lekkende darm'.  Dus je darmwand herstellen is een absolute must.
  • Maar ook de werking van al je organen dient op punt gesteld te worden.

Er is dus best wat werk voor de boeg.  Het goede nieuws:  reeds binnen de 3 weken maak je progressie!


Wens ook jij graag te genieten van voeding zonder ongemak achteraf?